torstai 5. helmikuuta 2015

Rokotteet. Pelottelu käynnissä.

Rokotteet.
Pelottelukamppanja on taas käynnissä.
Suomessakin jo kohutaan kun jenkeissä Disny World:issä on joku ryökäle tartuttanut tuhkarokkoa. Lapsiaan rokottamattomat vahemmat on tietenkin syyllisiä. Mutta mihin?
On meidän jokaisen oikeus päättää mitä kroppaamme laitamme ja toistaiseksi myös lastemme. Me olemme silloin myös vastuussa mahdollisista ongelmista mitä se päätös tuo. Jälkiviisaus on näissäkin aina helppoa.
Elämämme on täynä riskejä. Lähdemme matkalle autolla, silloin olemme suuressa riskissä kuolla tai vammautua ja samaalla voimme tappaa myös muita liikkeellä olijoita. Sen riskin olemme valmiita ottaan kumminkin. Jätämme rokotteen ottamatta otamme riskin esim. siihen että tuhkarokossa saatoimme kuolla kompikaatioihin oli 0,1-0,2% todennäköisyydellä 1970-luvun hoidoilla. (Rokotukset alotettin suomessa 1975) Minä kerkesin tuhkarokon sairastaa silloin ja selvisin onneksi kotihoidolla. Muistan silmien valoarkuuden hyvin.
Pelottelukamppanjan ydin on vanhempien syylistäminen vaikka lapsi selviäis hyvin sairaudestaan. Erikoista on että ne jotka rokotteen ottavat ovat turvassa sairaudelta näinhän meille ainakin kerrotaan. Eli ei heidän tarvi olla peloissaan?
Ymmärrän vanhempia jotka eivät ainakaan kaikkia rokotteita ota. Viimestään sikainfluensa ja narkolepsia tapaukset avas kaikkien silmät. Ainakun pistät vieraita aineita kehoosi siihen liittyy riski. Tunnemeko kaikki riskit. Miksi hyvinvointi valtioissa autoimmuunisairaudet (tautien määrä valtava) lisääntyy räjähdysmäisesti? Autismi lisääntyy? Narkolepsia? Ym vaivat. Niin, emme tiedä. Ehkä se on tosiaan monien tekijöiden summa.
Minä puollustan rokotteita, vaikka varmaan jo luulitte että en ole niiden kannalla. Ne ovat mahdollistaneet kaiken tämän hyvinvoinnin. Mutta onko niistä ollut haittaa? Jonkun verran varmaan. Kuinka paljon, se meidän pitäs puolueettomati saada tutkittua. Tutkimuksissa saadaan vaan yleensä sellainen tulos kuin halutaan. Siksi kannustan teitä ystävät ottamaan selvää ennekuin tette päätöksen suuntaan tai toiseen. Peusteluja löytyy puoleen ja toiseen mutta meidä pitää saada päättää itse. Smoin kuin otamme riskin aina monessa muussakin asiassa. Sokeasti uskomien on vaarallista. Uskoimmehan ennen että maakin on litteä.
Rokotteiden kannattajien ei kannata tuomita toisin päätäjiä, koska hehän ovat turvassa rokotteen suojassa. Vai kenties he ovat vihaisia sen takia koska (ali)tajuntaisesti ovat itse ottaneet riskin komplikaatioihin?
Myös heidän tuomitseminen että he esim.aiheuttivat lapsensa kuoleman omalla päätöksellän on väärin. Samanlailla meidän pitäisi tuomita vanhemmat jotka päästävät lapsensa koulutielle ja hän siellä jää auton alle ja kuolee. Me otamme siinäkin riskin. Eikö niin? Me kaikki vanhemmat voimme kuvitella ne tuskat ja itse syytökset joita kaiksita lapsiamme kohtaavista vaikeuksista (jopa kuolemista) syntyvät muutenkin.
Ps. Meillä on perheellä melkein kaikki rokoteet. Mutta nykyään harkitsen tarkaan mikä rokote on oikeasti tarpellinen ja millon se kannattaa ottaa. (rokote erissä on eroja)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti